top of page
Търсене
 • archgenchev

Ефективни начини за топъл дом през зимата без големи сметки за ток


топъл дом

С пристъпването на хладните месеци, голяма част от нас започват да се безпокоят за нарастващите сметки за ток, особено когато отоплянето на дома става все по-необходимо. Топлата есен обаче може да представлява идеална възможност да предприемем някои стъпки, които ще ни помогнат да намалим енергийните разходи. Ето някои ефективни начини за отопление на дома, които не изискват използването на електрически уреди:

 1. Изолирайте дограмата и прозорците със силикон: Запълнете празнината между дограмата и рамката на прозореца със силикон. Това пречи на топлия въздух да излиза навън, което може да повиши температурата в помещението, особено ако дограмата ви е по-стар модел.

 2. Използвайте слънцето: Когато е слънчево, оставете завесите настрана, за да позволите на слънцето да затопли стаята. Когато слънцето залязва или когато вече не е слънчево, затворете завесите, за да задържите топлината.

 3. Ползвайте плътни завеси през зимата: Плътните завеси могат да улавят топлината и да я задържат в помещението, предотвратявайки загубата на топлината през прозорците.

 4. Поставете плътни килими с дълъг косъм: Плътните килими с дълъг косъм, поставени върху дървени подове или плочки, могат да спрат поглъщането на топлината от подовата настилка и да направят помещението по-топло и уютно.

 5. Оставете вратата на банята отворена, докато се къпете: Така можете да се възползвате от топлия въздух, идващ от горещата вода, и да го разпределите в други части на дома.

 6. Използвайте изолатор за камина: Изолаторът за камина може да задържи топлия въздух в стаята и да предотврати загубата на топлината през комина.

 7. Изолирайте стените и тавана на дома: Ако живеете в по-старо жилище, разгледайте възможността за добавяне на допълнителна изолация на стените и тавана. Това може да намали значително разходите за отопление.

 8. Спете с бутилка гореща вода в леглото: Поставете бутилка с гореща вода под одеялото, в подножието на леглото, за да ви топли през цялата нощ.

 9. Оставете вратата на фурната отворена след печене: Топлият въздух от фурната се разпределя из кухнята, когато вратата е отворена след приключването на готвенето.

 10. Използвайте изолиращи постелки зад входната врата: Тези постелки могат да спрат студения въздух от влизане в дома.

 11. Използвайте изолационно фолио с балончета на прозорците: Изолационното фолио може да сведе до минимум загубата на топлина през прозорците.

 12. Изолирайте стаи, които не използвате и не отоплявате: Ако имате стая, която не използвате, затворете вратата и я изолирайте, за да предотвратите загубата на топлина.

 13. Обърнете посоката на вентилатора: Ако използвате вентилатори в помещението, обърнете ги в посока, обратна на часовниковата стрелка, за да тласнете топлия въздух надолу.

 14. Спете в памучни чаршафи: Памучните чаршафи задържат топло през студените зимни нощи и са отличен изолатор, особено когато се комбинират с дебела завивка.

 15. Инвестирайте в програмируем термостат: Програмируемият термостат ви позволява да настроите отоплението според вашите нужди и да спестите до 10% годишно от разходите за отопление и охлаждане.

 16. Съчетайте всички посочени трикове и изолации: Комбинирайте няколко от посочените методи, за да постигнете максимална ефективност и комфорт.

С тези идеи за затопляне на вашия дом по естествен и икономичен начин, можете да се насладите на топлата и уютна атмосфера през студените зимни месеци, без да се безпокоите за излишни разходи за ток.

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

댓글


bottom of page