top of page
Търсене
  • archgenchev

ИМОТ ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩА?

Актуализирано: 17.02.2022 г.


Здравейте приятели, в днешната статия ще ви дадем малко съвети върху какво да обърнете внимание при покупка на парцел за строеж на къща.


А преди да започнете с търсенето, задайте си основни въпроси като:1. Каква къща искате? Помислете за големината – разгъната застроена площ, етажността – съответно височината. Това е от изключителна важност при търсенето на парцел, поради попадането му в дадена устройствена територия определяща неговите параметри.

2. Какъв е вашият бюджет? Какви средства сте готови да заделите само за имота без това да включва последващите проекти, такси, строеж до въвеждане в експлоатация на къщата.3. Къде искате да построите мечтания дом? – в големия град, в близост до него, или на отдалечен район, като селце в балкана или в близост до комуникативни пътни артерии.4. Имот в регулация? Въпрос, които би ви спестил допълнителни усилия –време и пари.

Ако имота които сте харесали не е в регулация, може би и цената му ви се вижда примамливо добра, но ще трябва да преминете през процедури за смяна на статута и урегулиране.Една предварителна подготовка ще облекчи вашето търсене, като ще разберете какъв имот НЕ искате.


А ето какво да проверите, когато сте се спрели на конкретен имот:


1. Природните дадености:a. Достъп. Усведомете се как ще стигате до имота през различните сезони, при различни обстоятелства- суша, киша, мраз. В топло и сухо време може и да не обърнете внимание, че до красивото местенце води по-скоро пътека, отколкото път. Когато завалят дъждовете и започне да мръзне, теренът ще се окаже недостъпен за кола. Да не говорим, че като дойде време за строителството, до мястото ще трябва да стигат тежки машини и камиони.


b. Денивелация (наклон). Има своите плюсове, но и минуси ,помислете и се консултирайте със специалист дали няма да усложни строителството.

c. Наводнения. Проверете има ли наблизо водоем или река, случват ли се наводнения. Подпочвените води на каква дълбочина са.

d. Свлачища. Съществува ли риск от свличане на земни маси в непосредствена близост.
2. Технически и административни проблеми


a. Устройствен план.

Попитайте в общината за устройствената зона в която попада имота и за какво е отредена. Проверете в кадастъра и съответствието му с регулация. Важно: Ако през двора преминават електорпровод, водопровод и труги технически съоръжения на експлоатационните дружества, вероятно ще трябва да се съобразите с разполагането на постройката.

b. Ток и вода. Захранването на имота от експлоатационните дружества, понякога представлява трудност, затова е добре да обърнете внимание и да се консултирате, като най-добре е да се вземе извадка от общината с нанесени данни от подземния кадастър (комбинирана скица) и след това да се допитате и до доставчика. Така ще получите представа не само за електрозахранването и ВиК, но и дали ще възникната някакви административни пречки за строежа. Ако липсва канализация, се предвижда и място за септична яма или индивидуална пречиствателна инсталация, които изискват допълнителни средства.

Допитайте се до съседите. Бъдете внимателни и любезни. Информацията която ще получите от тях, може да ви е изключително полезна. Дали има неясноти около собствениците и взаимоотношенията им, влачат ли се стари имотни спорове с комшии, какви са типичните климатични условия, колко са високи подпочвените води и куп други специфики на мястото. Внимавайте и не се доверявайте на едно мнение. Понякога съседите злонамерено дават грешна инофрмация.


Разбира се идеалното място много рядко се открива, затова въоръжете се с търпение и бъдете готови на компромиси. Когато предварително обмислите от какво сте склонни да се откажете и дали можете да увеличите бюджета, при нужда реакцията ви ще е много по-адекватна.

22 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


bottom of page