top of page
Търсене
  • mkamburova6

"MOODBOARD" ( "МУУДБОРД" )

Актуализирано: 6.10.2023 г.

ТРЕНДОВЕ
 

Какво представлява муудборда и за какво се използва?


Вероятно често, когато става дума за интериорен дизайн, чувате за муудборд. В буквален превод „дъска на настроението“ и в случая, най-просто казано табло с идеите ни и цветовете, които ще бъдат употребени в проекта. Смятаме, че създаването на такъв тип табло е най-доброто възможно начало, тъй като представлява визуален инструмент, който най-лесно представя концепцията ни и помага да изберем стила и цветовата гама, които се харесват на клиента.

В интернет има голям избор от безплатни платформи и приложения, където можете сами да създадете муудборд с предпочитанията си, което може да бъде един добър старт на комуникацията ви с дизайнера, тъй като по този начин ние най-бързо можем да усетим вашите желания.

В последните години голяма част от производителите на плоскости и декоративни стенни облицовки, както и тези за интериорни бои, предлагат приложения, в които можем да създаваме цветови комбинации на материали и цветови палитри.


moodboard

Как да започнем създаването?


Грубо казано по-голям ремонт се извършва средно на период от около 10 години. В такъв случай повечето клиенти не желаят да говорим за модни тенденции, тъй като се стремят интериорът да остане устойчив във времето. Ние създаваме дом, в който обаче живеете Вие и за нас е важно той да бъде изграден изцяло по Вашите критерии и съобразен функционално конкретно според Вашите навици. В такъв случай е важно стилът да кореспондира с Вашата същност. На първо време трябва да ни насочите към стила и цветовете, който харесвате. Ако Вие сте от хората, които не обичат честите промени, тогава вградените мебели, вратите, облицовките и подовите настилки би следвало да бъдат по-балансирани, не прекалено екстравагантни и не задължително по последен писък на модата. Обикновено ние предлагаме основните мебели ( кухня, гардероби, спалня, диван) да бъдат в по-неутрални цветове, които да не омръзват и да не дразнят окото. Малките мебели, завесите, декорацията могат по-смело да бъдат съобразени с тенденциите, тъй като те могат да бъдат подменяни по-често.

муудборд


Какъв е трендът за годината?


Макар и в средата на годината, говорим усилено за интериор и водещи тенденции, тъй като все още сме в разгара на сезона на ремонтите.

През изминалата година водещите трендове бяха водени от пандемичната обстановка, в следствие на която прекарвахме повече време вкъщи, което пък доведе до желание за повече доближаване до природата. Наложиха се естествени материали, повече земни, топли и пастелни цветове, матирани метали, обособени отделно офисни кътове и повече зеленина и декорации. През 2021 нашумяват доста екологичните материали. Внася се еклектика и миксиране на рустикален, винтидж и модерен стил. Употребяват се все по-често ратан и естествени материали за текстила и декорацията в дома.

Друга актуална тенденция е реновирането на стари и антични мебели, които могат да бъдат превърнати смело и в акцент с по-ярки цветове.

Със сигурност може да се каже, че изцяло белите интериори вече няма да бъдат толкова често срещани.

Комбинирането на мебели от една серия също излиза от често използваните интериорни похвати до момента.

Все по-често се подбират акцентни мебели, вместо акцентни стени. Ако все пак искате акцента да бъде на стената и държите да сте актуални, този път не препоръчваме да бъде в различен цвят, а може да заложите на декоративна мазилка. Мазилките отново се завръщат сред предпочитаните опции в дизайна. Създават непринуденост, уют и са лесни за поддръжка.

В случай, че избираме някъде да поставим гранитогрес или керамични плочки - за изчистени интериори големите формати са най-добрият избор, но не бива да подценяваме и още често посягаме към различни форми и размери на мозайки, плочки в малки размери с различни форми и марокански стил плочки. Също така актуални и много любими са ни терацо гплочите.



Цветова палитра?


Всяка година цветният институт PANTONE дефинира цвят на годината. За 2021 са избрани два противоречиви цвята. Монохромното сиво и ярко жълто. Предполага се отново продиктувани от минорните настроения на миналата година и внасянето на надежда и светлина в новата. Може би повечето от Вас са запознати, че според психологията всеки цвят си има значение и символика и влияе по определен начин на настроенията ни. В случая жълтото е цветът на щастието. Що се отнася до сивото – то продължава да бъде един от най-предпочитаните цветове и през тази година. Много от известните брандове за интериорни бои го определят като best seller.

Друг популярен цвят е тъмно синьото, което някои критици определят като новото черно. То винаги вдъхва аристократичен полъх и елегантност в интериора. За кухни все по-често се избират пастелно-зелени тонове. Миксирането на цветове и текстури – например каре и райе, също се очертава да бъде един от любимите модерни похвати за годината.

Що се отнася до дървото, то винаги остава на мода. През тази година за предпочитане са светлите и натурални дървета.


Модерен рустикален стил, с мазилка, антикварни мебели и жълти акценти



Тъмно син интериор с ратанови мебели и естествени текстилни материали



Обособен офис кът с натурално дърво и ратан



Акцентиране върху нестандартни и цветни мебели



Бохо стил, естествени материалии с декорация в различни текстури и много зеленина



Кухня решена в пастелно зелено



Терацо плочи



В заключение...

Важно е да се знае, че в никакъв случай не сме длъжни да се ръководим от тенденциите, за да създадем мечтания дом. Те могат само да ни служат за ориентир, когато ние самите не сме сигурни как искаме да изглежда интериорът ни. Ако имате ясна и точна концепция, ние можем да Ви помогнем с реализацията по най-добрия и функционален за Вас начин, съобразен с ежедневието Ви. Нашата работа не е да определим как да изглежда домът, а по-скоро да Ви предпазим от грешки и да Ви помогнем правилно да подберете текстурите и материалите. Вие определяте посоката, а ние се стараем да намерим най-правилния път до постигането на крайната цел!





181 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page